preloader
Новини
05/04/2013
По фасаду зустрічають
По материалам журнала "Кухня и ванная",№3'2012
Текст: ВИКТОР ФАРМАГЕЙ
Навіть якщо ви прочитали гігабайти інформації і порад з вибору кухні, для більшості це, перш за все, вибір вподобаних фасадів. Важливо пам'ятати, що кухня - це рівнозначна частина квартири, тому її естетичне рішення не повинно вибиватися із загального стилю житла.

Не завжди уподобана картинка в каталозі або на виставковому стенді органічно впишеться в простір вашої кухні. Так, наприклад, при виборі кольору фасаду слід пам'ятати, що яскраві насичені кольори виглядають привабливо тільки в салоні. У домашніх умовах вони не завжди доречні, тим більше на маленькій по площі кухні. Краще зупинити свій вибір на спокійних теплих тонах (пам'ятаємо про поєднання з рештою домашньої меблями), які не виходять з моди і не дратують. Можна, звичайно, не орієнтуючись на готову представлену продукцію в магазинах і салонах, зробити свій власний проект кухні: для цього вам знадобиться допомога професійних дизайнерів, які врахують всі ваші побажання і створять індивідуальний проект, виходячи з ваших фантазій і їх можливостей. А можна розрахувати уподобану модель під розміри вашого приміщення - знову ж за допомогою фахівців: і в тому і в іншому випадку ваша кухня буде ідеально вписуватися у ваш простір і доставить максимальне задоволення у використанні. Часи, коли споживачі купували готовий кухонний гарнітур, і любими способами намагалися його «впихнути» або розтягнути під розміри своєї кухні, залишаючи при цьому безкорисні щілини або викидаючи тумбочки, що не вмістилися, на щастя, пройшли. Зараз, на якому б ви варіанті придбання не зупинилися, кухонний гарнітур повинен чітко відповідати розмірам вашого приміщення.

Елітна кухня

Дорогі салони пропонують якісні імпортні меблі для кухонь. Найчастіше ці меблі робиться в Італії або Німеччині. Основна відмінна візуальна риса дорогих кухонь - якісні і дорогі фасади. Вони можуть виготовлятися з натуральної деревини, включаючи ексклюзивні дорогі сорти деревини, з сучасних полімерних матеріалів. Не роблять їх з ДСП і дешевого пластику. Відмітною особливістю даних меблів є також технічна досконалість, продуманість у дрібницях, стильність, тобто все те, що мається на увазі під словом «високий дизайн». Робота в такому салоні вимагає найвищої кваліфікації менеджерів-консультантів. Вони регулярно виїжджають на фабрики, спілкуються з виробниками, тому завжди в курсі сучасних модних тенденцій.

Покупцеві такого салону не доведеться замислюватися про дрібниці, будь-яку проблему, яка може виникнути як на стадії проектування, так і на етапі складання і експлуатації, салон постарається вирішити самостійно, не турбуючи зайвий раз покупця. Робота над створенням кухні починається з виїзду замірника на будинок і зняття точних розмірів приміщення. Далі в салоні за допомогою каталогів або представлених зразків вибирається модель і компонується заданий обсяг. Коли варіант влаштовує замовника, він оплачує частину вартості кухні (як правило, від 50 до 70%). Після оплати в салоні замовнику видається специфікація, тобто технічне завдання для підготовки приміщення кухні: де, на якій висоті виводити електроточки, які дроти закладати, де зробити підключення витяжки, де розташувати сантехнічні точки.
Таким чином знімаються багато питань, які могли б виникнути при складанні меблів. Замовлення відправляють на фабрику-виробник. Послугами дорогих салонів часто користуються ті, хто робить ремонт за допомогою професійних дизайнерів, які добре знають даний ринок, тому в поганій салон не приведуть. При виниклих проблемах це стане головним болем не замовника, а його дизайнера, тому всі питання з салоном він буде вирішувати сам.

Фасади елітних кухонь:

з масиву дерева

Фасади кухонних меблів з масиву дерева, часто говорять просто «з масиву». Це перевірена роками класика. Найчастіше при їх виготовленні використовують такі породи дерева, як дуб, вільха, сосна, бук або акація. Виготовлятися фасади кухонних меблів з масиву можуть в різних колірних варіаціях. Сучасна технологія дозволяє застосовувати у меблевих фасадах різні штучні ефекти, такі як, наприклад, ефект старіння дерева. До плюсів фасадів з масиву можна віднести їх солідність, натуральність, до мінусів - високу ціну (при використанні якісної деревини) і не саме хороше сприйняття вогкості і вологи.

з алюмінієвого профілю

У даних фасадах алюмінієвий профіль виконує роль каркасної рамки, а в якості наповнення для алюмінієвих фасадів використовується пластик, скло, ротанг, МДФ. Також можна використовувати і кілька матеріалів в одному фасаді. Подібні фасади часто використовуються при виготовленні кухонь в стилі техно, хай-тек. Плюси - сучасний вигляд, довговічність використання. Мінус - найвища вартість з усіх видів фасадів.

Фотофасади

Фотофасади дозволяють зробити з традиційних кухонних меблів практично об'єкт художньої інсталяції. Фотофасади - це не просто прикраса, а й створення неповторного вигляду кухні. Здавна цінується фотографія, як хороше дизайнерське рішення, яке допомагає урізноманітнити будь-який інтер'єр, надати йому свою неповторність, витриманість у певному стилі, що і є основною вимогою при виборі фотофасадів. Вони повинні прекрасно гармоніювати з усіма предметами вашого кухонного інтер'єру, щоб вийшло дійсно гарне дизайнерське оформлення. Існує безліч варіантів оформлень, в яких мало не вирішальну роль відіграють спеціальні фотографії, розміщені на кухні. Для того щоб створити найвищу ступінь гармонії фотографії, розміщеної на тому чи іншому предметі інтер'єру кухні та інших його складових, можна підібрати до неї рамку до фотографії, яка буде виконана з того ж матеріалу, що й інші речі інтер'єру вашої кухні. Дуже часто використовується в якості стилю фотофасадів для кухні мінімалізм, тобто на фотографії розміщуються прості предмети.

Середній клас

Такі салони представляють виробники країн колишнього соцтабору (Литва, Чехія та ін) або наші вітчизняні. Одні підприємства повністю виготовляють кухні, компонуючи їх імпортною фурнітурою. Інші закуповують імпортні фасади і фурнітуру, а корпусу виробляють у нас. Зовнішній вигляд, на перший погляд, майже не відрізняється від дорогих кухонь. Однак найчастіше слабким місцем більшості таких салонів є низька компетентність дизайнерів-консультантів, їх нездатність представити товар, який продається у вигідному світлі. Виробники кухонь, прагнучи наслідувати модних виробників, роблять хороший модельний ряд, але в салонах деколи виставляють зразки, в яких скомпоновано занадто багато типорозмірів шаф. Як правило, це пов'язано з бажанням показати всі можливості модельного ряду, але при цьому виходить не завжди вдала композиція. Рівень сервісу в таких салонах найчастіше залежить від ставлення його господаря (салону) до цього питання, хоча у тих, хто всерйоз працює на ринку, очевидно прагнення до його підвищення. Тим не менш, до цих пір не у всіх салонах передбачений виїзд замірника на будинок, що може відбитися на проектуванні кухні, але головне може обернутися великими проблемами на стадії складання. І все-таки, незважаючи на казуси, якість кухонь, особливо українського виробництва, в даний час знаходиться на гідному рівні. Виробники прагнуть відповідати більш високим критеріям і у виробництві, і в обслуговуванні.

Фасади кухонь середнього класу:

з МДФ

Фасади кухонних меблів з МДФ найбільш популярні при виготовленні кухонних меблів середнього класу. Фасади кухонних меблів з МДФ можуть розрізнятися по виду облицювального матеріалу:

  • шпоновані, тобто покриті шпоною
  • фарбовані, тобто покриті меблевими поліуретановими емалями

Пластикові фасади

Пластикові фасади виготовляються шляхом наклеювання декоративного пластику на основу з МДФ (дорожчий варіант) або ДСП (економний варіант).

В даний час в моді на кухонні фасади актуальні такі напрямки:

Александр ГОНТАРЬ
арт - директор RODA
  • в класиці - напрямок прованс (пастельні відтінки з патинуванням), класицизм;
  • в сучасному напрямку - об'ємне (оптичне) фрезерування, пластик (акрил з глибоким глянцем), дерево з ефектом грубої обробки сіро-земляних тонів.

Що стосується порівняльної оцінки матеріалів фасадів, це дуже суб'єктивно. Загальні критерії оцінки виробу - це якість виготовлення, екологічність та особистісні уподобання. Так, фасад з дерева, що не пройшов правильний процес сушіння, і покритий неякісним («фонящим») лаком, порівняно гірше, ніж МДФ перевіреного виробника під якісним лакофарбовим покриттям. Але, враховуючи нашу ментальність, для кінцевого споживача важливий так званий престиж матеріалу, тобто дерево престижніше, ніж МДФ. Візуально можна визначити тільки якість покриття фасаду (тріщини, подряпини, відповідність заявленому глянцю, кратери), якість його складання (збірні фасади, щілини, зазори в стиках), відповідність формі та геометричним параметрам (прямі кути, рівні діагоналі, відсутність викривлення площини). Якість фасаду проявляється частіше в процесі експлуатації. Запорукою якості є ім'я виробника і довіру до останнього. Часта помилка при виборі фасаду - це пошук „вічних” фасадів, які не дряпаються. Що сьогодні модно? Завжди актуальна ахроматична гамма. На даний момент модні кольори: бірюзовий, колір морської хвилі, оранжевий, брудно-жовтий, синій електрик, синьо-зелений. В класиці завжди актуальні пастельні теплі тони.

Підписатися на розсилку